Skip to main content

England med Merete Bø

19. - 21. mars 2025.

Vi fortset dei opplevingsrike turane saman med vinjournalist og Sommelier Merete Bø, denne gongen til England. Merete er ein av Norges fremste vinjournalistar, og er ein av to programleiarar i podkasten «Jeg kan ingenting om vin». Merete har også gitt ut ei rekkje bøker om vin og mat.  

Våren 2024 besøkte vi Champagne saman med Merete, og no står altså den engelske sida for tur. Dei siste tiåra har engelsk vin vakse fram som ein skjult skatt i vinverden, og spesielt regionen Kent har fått mykje merksemd. Det begge desse regionane har til felles er kalkbeltet som strekk seg frå Burgund, via Champagne, over den engelske kanalen og til England. Den steinete og kalkhaldige jorda er særskilt godt egna til dyrking av vin. Og kanskje er nettopp dette ein av grunnane til at England dei siste åra har pusta Champagne i nakken.

På denne turen skal vi smake oss gjennom vinane til nokre av Merete Bø sine utvalde engelske produsentar, både større namn og meir ukjende produsentar. Undervegs får vi lære mykje om smaking, jordsmonn og produksjon, alt dette under kunnig rettleiing av Merete. Vi skal møte menneska bak vinane, vi skal ut i vinmarkene og inn i vinkjellarane, og vi får smake mat som passar godt til det vi drikk.

 

 

Søk

Bildegalleri

Viktig informasjon

  • Omvising og smakingar - vi skal vitje minimum fire vinprodusentar på turen. Informasjon om desse vil bli publisert når dette er klart.
  • Når vi er samla til måltida vil Merete rettleie oss og plukke spennande vinar til maten vi skal ha, både til dei måltida vi har inkludert i turprisen, men også om vi går ut og et saman utanom programmet.

Dagsprogram

  • Atterhald om endringar

    Teiknforklaring for måltid inkludert i prisen:
    (F) Frukost
    (L) Lunsj
    (M) Middag

  • Dag 1: Onsdag 19. mars - Den vakre engelske landsbygda

    Produksjonen av musserande vin er kanskje det England er mest kjent for. Her blir tradisjonelle druesortar som Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier dyrka og nytta i produksjonen av musserande vin etter den klassiske metoden, den same som blir brukt i Champagne. Resultatet er elegante, friske og sofistikerte vinar.

    Det er også fleire vingardar i England som produserer kvitvinar, raudvinar og rosévinar. På denne turen er det Sussex og Kent vi skal besøke. Smaken av vinane herifrå er prega av rein frukt og balansert syre, noko som reflekterer terroiret i begge regionane.

    Vi tek fly frå Oslo til London om morgonen. Her ventar bussen på oss, og køyrer oss sørover. Vi skal bu på The George i småbyen Rye. Ein triveleg by ved kysten, som er kjent for sine brusteinsgater og bygningar frå mellomalderen.

    Som vanleg startar vi rett på med smaking og lunsj hos ein av Merete sine utvalde produsentar. Etter desse gode smaksopplevingane fortset vi turen til hotellet. Om kvelden vert det felles middag, med spennande vin til.   
    (L, M)

    Onsdag 19. mars - Den vakre engelske landsbygda
  • Dag 2: Torsdag 20. mars - Sør-England i dag, det same som Champagne for 60 år sidan

    Vi startar dagen med ein god frukost, før vi skal fortsette med fleire vingardsbesøk. Vinregionane her i Sør-England er dei første som verkeleg kan utfordre Champagne på kvalitet. Det blir av fleire sagt at klimaet i Sør-England i dag er det same som var i Champagne for 60 år sidan. Fleire av vinmarkene i Kent ligg også slik til, at om ein går 250–300 år tilbake i tid, var det hav der.

    Vi skal besøke vinprodusentar både før og etter lunsj denne dagen. Og om kvelden kan du velje å ete middag på eiga hand, eller du kan bli med Merete ut på middag på ein lokal restaurant (ikkje inkludert i turprisen).
    (F, L)

    Torsdag 20. mars - Sør-England i dag, det same som Champagne for 60 år sidan
  • Dag 3: Fredag 21. mars - Ny vinprodusent og heimreise

    Etter ein god frukost, sjekkar vi ut av hotellet. Vi skal også i dag besøke ein vinprodusent, og ete ein god lunsj saman.
    (F, L)

    Fredag 21. mars - Ny vinprodusent og heimreise
  • Produsentar

    Nyetimber – Som vinland er England framleis relativt nytt. Nyetimber er for mange av oss starten på kjennskapen vår til dette vinlandet. Namnet Nyetimber kjem av namnet på dalen her Nitimbreha, eit namn ein går ut ifrå refererer til nyleg tømra hus eller kanskje ein liten tømmerplantasje. Allereie i 1988 vart dei første vinstokkane planta hos Nyetimber. Druene er dei klassiske champagne-druene Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier.
    https://nyetimber.com/

    Artelium – Så seint som i 2018 og 2019 vart dei første druene hos Artelium planta. Ideen oppstod allereie i 2013, då Julie Bretland og Mark Collins skulle gifte seg. Dei har alltid vore interessert i vin, og bestemte seg for at dei i bryllaupet sitt skulle servere berre engelsk vin. Medan dei leita seg gjennom Sussex, etter vin dei kunne servere, såg dei at her var der eit potensiale for å gjere hobbyen sin om til levebrød. Namnet Artelium kjem frå paret sin lidenskap til kunst.
    https://www.artelium.com/

    Gusbourne – Frå dei i 2004 planta sine første vinstokkar, har Gusbourne sin visjon vore å lage dei finaste  årgangsvinane med druer utelukkande frå eigne vinstokkar. Druene er Chardonnay, Pinot Noir og Pinot Meunier. Debutårgangen var Brut Reserve 2006 og Blanc de Blancs 2006. Desse kom på marknaden i 2010, og fekk utmerkingar og gode tilbakemeldingar frå fleire av verdas mest kjende vinskribentar.

    “Making exceptional wine takes craftsmanship, respect for nature… and uncompromising attention to detail.” Andrew Weeber, Gusbourne Founder.

    https://www.gusbourne.com/

    Oxney – Norske Kristin Syltevik driv økologisk vingard i Storbritannia. Med sine 35 hektar med vinstokkar, lagar Oxney både stille og musserande vinar. Dei trur at framtida til engelsk vin er økologisk.

    «Oxney exists to reset expectations of organic winemaking in England. Some call it an impossible challenge. We call that a lack of imagination.”

    https://oxneyestate.com/

    Simpsons – Ekteparet Ruth og Charles leita verda rundt etter ein vingard dei kunne kjøpe. Dei har budd både på New Zealand, i USA og i Frankrike. I 10 år dreiv dei vingard i sør-Frankrike, før dei i 2012 kom tilbake til Storbritannia og etablerte vinhuset Simpsons. Ruth er skotsk og Charles er irsk.

    https://simpsonswine.com/
     

Kart

Avgangar & prisar

AvreisedatoAvreisestadHotellLedige plassarFrå pris
19/3OsloSussex425 900,-BestillMer informasjon
19/3London HeathrowSussex
Utan fly
324 200,-BestillMer informasjon
Reisekalender
Kontakt oss
Våre telefontider er 09.00 til 12.00.
Adresse:
Fotefar Temareiser AS
Sognefjordvegen 40
6863 Leikanger
  • RGF Logo